"Hay en el mundo un lenguaje que todos comprenden: es el lenguaje del entusiasmo, de las cosas hechas con amor y con voluntad, en busca de aquello que se desea o en lo que se cree".


Paulo Coelho


dimecres, 9 de desembre del 2009

Avaluació de recursos per treballar la interculturalitat en línia

RECURS: WEBQUEST "FEM UNA REVISTA INTERCULTURAL"
http://www.xtec.es/~nalart/Fem%20revista/index.htm


El recurs analitzat "Fem una revista intercultural" permet:

- per una banda, treballar la interculturalitat a partir del coneixement de diferents països, fomentant l'interès per conèixer diferents cultures i valorant la convivència entre les mateixes, entenent l'intercanvi de costums com un factor positiu i que enriqueix a les persones.

- per altra banda, fomentar el desenvolupament de les habilitats dels alumnes, per mitjà del treball amb les Intel·ligències múltiples (lògico-matemàtica, lingüística, naturalista, musical, visual-espacial, cinético-corporal, interpersonal i intrapersonal).

- finalment, potenciar el treballar col·laboratiu amb els alumnes, fent un treball en petits grups, on cada alumne té un rol determinat (investigador, esportista, músic i cuiner), a més es creen grups d'experts amb els alumnes assignats a cada rol que aporten el què han après a la resta dels companys (Tècnica del Trencaclosques).

És un recurs amb un gran potencial educatiu, que utilitza el concepte d'interculturalitat com a centre d'interès per aconseguir un desenvolupament integral de l'alumnat, fent especial incidència en el desenvolupament de les habilitats de relació interpersonal per mitjà del treball col·laboratiu. Les activitats plantejades tenen aplicabilitat dins la nostra vida quotidiana (conèixer receptes, jocs populars, ...), aquestes activitats són funcionals i les podem utilitzar fora del context escolar, a més ens ajuden a superar l'etnocentrisme cultural.

Cal dir que el recurs treballa la interculturalitat a un nivell de mínims, d'intercanvi de coneixements i amb la intenció de fomentar el diàleg entre els alumnes de diferents cultures. Pens que per aconseguir treballar la interculturalitat de manera transversal en un centre docent cal primer treballar aquesta primera passa del diàleg. El coneixement i el diàleg són bàsics per poder trencar estereotips culturals, una vegada fomentat el diàleg ens podem plantejar resoldre conflictes o fins i tot posar en marxa processos de transformació cultural.

Crec que la interculturalitat és un procés que requereix temps, i de vegades, intentam activitats de nivell mitjà (resolució de conflictes de valors) o alt (de transformació cultural), sense haver fet la passa bàsica d'intercanviar coneixements. Pensam que amb una activitat que remogui consciències aconseguirem millorar la convivència, però el respecte i la convivència entre diferents cultures necessita en primer lloc del coneixement i l'intercanvi d'experiències entre les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada