"Hay en el mundo un lenguaje que todos comprenden: es el lenguaje del entusiasmo, de las cosas hechas con amor y con voluntad, en busca de aquello que se desea o en lo que se cree".


Paulo Coelho


dimecres, 12 d’octubre del 2011

diumenge, 27 de març del 2011

Anuncis suecs

Enllaç a vídeos sobre assetjament escolar (www.friends.se)

http://www.youtube.com/user/Friendsare2009

dilluns, 21 de març del 2011

Bully dance

Enllaç al vídeo Bully dance que tracta sobre l'assetjament escolar.

http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=17243



Edu3.cat

dilluns, 14 de març del 2011

Video del curs de mediació de l'Institut Torre Roja

Característiques del procés de mediació:

Mediació UNED 3

Anàlisi d'una mediació:

Mediació UNED 2

Exemple d'un procés de mediació:

Mediació UNED 1

Presentació d'un procés de mediació:

Exemple de mediació

Exemple d'un conflicte i la seva resolució amb l'aplicació de la mediació:

dilluns, 10 de gener del 2011

Conclusions finals sobre l'assignatura

En aquest darrera entrada faré una valoració global de l'activitat 2.3 (projecte "Què puc fer en acabar 2n de Batxillerat?" i de l'assignatura Noves Tecnologies de la Comunicació i la Informació a l'Educació.

Per començar, i referit a l’activitat 2.3, puc dir que ha estat un treball de reflexió i millora contínua. Des del moment que vaig decidir el projecte, “Què puc fer en acabar 2n de Batxillerat?”, vaig anar recopilant les preguntes i dubtes que els alumnes m’havien fet al llarg de tres cursos treballant com a orientadora en aquest centre. Aquests dubtes i preguntes varen ser el bessó del projecte, amb la consideració que fos aplicable dins el centre docent. La reflexió i millora contínua fan referència a la necessitat de revisar, contrastar i estructurar la informació per tal que sigui atractiva i entenedora pels alumnes, vaig destinar bastant de temps a definir els temes del curs i els continguts de cada un d’ells.

En aquest sentit crec haver posat en pràctica la definició de Tecnologia Educativa com el “disseny, anàlisi, aplicació i avaluació de situacions mediades d’aprenentatge”. En el meu cas he partit d’un problema que consider prou significatiu pels alumnes, encara que tal volta no sigui un tema atractiu per a ells, però si és una situació que tard o d’hora viuran, i per la qual necessiten una adequada orientació acadèmica i professional. Dissenyar aquest projecte m’ha suposat posar-me en el rol d’estudiant per valorar si la informació rebuda era significativa i si la seva aplicació era fàcil i, especialment important, si era útil per a prendre decisions. Malgrat no he aplicat el programa de manera completa amb els alumnes, la informació de les diferents presentacions, les opinions dels tutors/es i de la cap d’estudis són favorables cap al disseny del curs.

En aquest projecte he experimentat també els diferents elements que sustenten la tecnologia educativa: teoria de la comunicació, psicologia, teoria de sistemes i tecnologies de la informació, en el sentit que tots aquests camps ens aporten informació important per al disseny de situacions d’ensenyament-aprenentatge significatives per a l’alumnat. Concretament m’agradaria destacar els següents aspectes de les bases tradicionals de la Tecnologia Educativa:
- la teoria de la comunicació ens ensenya la necessitat de transmetre informació clara i coherent, utilitzant un codi que sigui entès tant per emissor com per receptor.
- la psicologia cognitiva i constructiva ens ensenya que hem de cercar en els alumnes un canvi en la seva estructura cognitiva, partint dels seus coneixements previs per tal d’anar incorporant nova informació, i utilitzant situacions apropades a la realitat.
- des de la teoria de sistemes no podem oblidar que el món educatiu forma part d’una societat, amb la que s’interrelaciona, per tant hem d’evitar ser massa teòrics, contextualitzant les propostes que facem als alumnes.
- les TIC s’han de considerar com eines de l’intel•lecte, que ens han de permetre analitzar i comprendre la realitat, així com representar i expressar els nostres coneixements.

En relació al darrer aspecte exposat, i mentre realitzava aquesta memòria, he pensat en la possibilitat de proposar una nova activitat als alumnes, que suposi la realització d’un mapa conceptual amb les diferents sortides acadèmiques i professionals a les que poden accedir des del Batxillerat. Crec que seria una bona manera de valorar el mapa mental elaborat amb aquest curs d’orientació acadèmica i professional.

Com a comentari global de l’assignatura i autoavaluació de la mateixa, m’agradaria esmentar la interrelació entre les diferents activitats proposades que han suposat la construcció de coneixement compartit i de manera col•laborativa sobre l’educació i la tecnologia educativa.

En la PAC 1, varem elaborar una autoavaluació inicial (miniactivitat 1.1), que reflectia els nostres coneixements previs sobre la matèria i com enteníem la relació entre els conceptes educació, societat, tecnologia i ciència. En una segona activitat varem crear un blog (miniactivitat 1.3) que havia de servir de portafoli de la matèria, exposant al mateix les nostres activitats i conclusions sobre les mateixes, aquest blog és un eina que permet compartir informació. Posteriorment varem participar en un debat textual on se’ns demanava elaborar arguments entorn a fils de discussió, i finalment varem elaborar un informe de síntesi i representació gràfica dels conceptes més importants treballats al llarg de la PAC 1 i les diferents miniactivitats, relacionant en la mateixa el canvi conceptual assolit (miniactivitat 1.3). En la PAC 2, en el meu cas, vaig aprofundir en l’elaboració d’arguments amb representació gràfica (miniactivitat 2.2) i hem dissenyat una activitat d’ensenyament-aprenentatge per mitjà de les TIC (miniactivitat 2.3). Aquest disseny d’activitats ha suposat anar revisant els conceptes teòrics dels mòduls per poder-los aplicar i anar enriquint el nostre mapa mental de manera progressiva.
Al llarg d’aquestes activitats hem anat utilitzant i incorporant eines tecnològiques al nostre bagatge com a psicopedagogs (C-MAPS, rubistar, blog, slideshare, google docs, ...), eines que permeten, per una banda representar el coneixement, i per una altra compartir el mateix i treballar de manera col•laborativa.

Finalment, comentar el canvi que s’ha produït en mi mateixa sobre la concepció de les TIC, a l’hora d’iniciar el curs la meva posició era més bé tecnodeterminista, considerant les TIC un instrument que podia facilitar la tasca al professor i fer més dinàmic el treball amb els alumnes, ara veig que la relació és molt més complexa, no podem separar els conceptes ciència, tecnologia, societat i educació com si no hagués relació entre ells, o que si un fos determinant de l’altre. Aquests conceptes s’interrelacionen mútuament i en el cas del món educatiu conformen la tecnologia educativa, entesa com el disseny, anàlisi, aplicació i avaluació de situacions mediades d’ensenyament-aprenentatge.

Conclusions sobre l'elaboració del projecte

L’elaboració d’aquest projecte ha estat una tasca de reflexió i anàlisi, a més ha suposat posar-se en el lloc de l’alumne per saber què li podria interessar. A l’hora de decidir el problema vaig donar moltes voltes sobre els diferents tipus de problemes, em vaig decidir per aquest al trobar que tenia una aplicació pràctica en el meu centre de treball, a més de considerar-lo un problema significatiu per a l’alumnat. La informació que inclou el projecte ha estat fruit d’una reflexió sobre les qüestions que els alumnes m’han anat demanat al llarg de tres cursos acadèmics on he exercit d’orientadora de l’etapa de Batxillerat.

Pens que aquesta pràctica m’ha aportat una visió integradora de les TIC i l’aprenentatge significatiu, ja que és fàcil parlar d’aprenentatge significatiu a nivell teòric però cal trobar-li un aplicació pràctica que permeti la construcció de coneixement, en aquest sentit és fa necessari plantejar activitats d’ensenyament-aprenentatge que impliquin :
- un procés actiu per part de l’alumne ja que ell és el responsable últim del resultat de l’aprenentatge
- una connexió entre el coneixement que ja tenen els alumnes i els nous continguts
- una col•laboració entre el professor i l’alumne, així com entre els alumnes, ja que així s’aprofiten les capacitats i habilitats de cada un d’ells
- una intencionalitat d’aprendre per part de l’alumne
- una conversació entre professorat i alumnes, ja que aprendre implica un procés social i dialògic de construcció del coneixement
- un context significatiu, que permeti situar l’activitat en un context real o simulat
- una reflexió sobre el procés desenvolupat i les decisions preses en aquest procés

Per la meva banda, consider bàsic que el procés d’ensenyament-aprenentatge sigui reflexiu, tant per part del professor com per part de l’alumne, ja que reflexionar sobre els continguts i els coneixements és la millor manera d’integrar-los en les nostres estructures mentals i per tant d’elaborar models mentals que incloguin els canvis conceptuals que s’hagin produït. Consider que si no es fa aquest procés de reflexió es treballa de manera mecànica i memorística sobre els continguts de l’aprenentatge.

Finalment esmentar que en aquest procés de construcció de coneixement, les TIC ofereixen als alumnes entorns d’aprenentatge atractius que els ajuden en la construcció de models mentals.

Fotografies projecte

dissabte, 8 de gener del 2011

A-map "Què puc fer en acabar 2n de Batxillerat?"





Aquest A-map presenta un argument al voltant del projecte "Què puc fer en acabar 2n de Batxillerat?", on es recull la importància que aquest problema de presa de decisions té pels alumnes que finalitzin l'etapa de batxillerat.